22januari

Het belang van een bruikbare terugkoppeling in aanbestedingen

Als inschrijvende partijen zich inspannen om deel te nemen aan aanbestedingen, verwachten ze niet alleen duidelijke richtlijnen en eerlijke kansen, maar ook waardevolle feedback na afloop. Helaas worden we regelmatig nog geconfronteerd met een flauwe, onvoldoende onderbouwde terugkoppeling.

Enkele voorbeelden die ons opvielen, zonder enige toelichting vanuit de aanbestedende dienst:
 
- Er zitten hiaten in het omschreven proces;
- De communicatiestructuur is helder, maar niet compleet;
- Uw voorstel voldeed niet aan de verwachtingen;
- De klachtenprocedure is zo uitgebreid beschreven dat het vraagtekens oproept.

Dit is niet alleen frustrerend voor inschrijvers, maar dit beïnvloedt ook de kwaliteit van toekomstige voorstellen. Juist met waardevolle feedback kunnen inschrijvers vooruitgang boeken in volgende voorstellen. Aanbestedende diensten vergeten vaak dat ze ook te maken hebben met onervaren partijen als het gaat om het inschrijven op aanbestedingen. Deze partijen moeten leren van eerdere inschrijvingen om zo beter hun producten of diensten/organisatie te verkopen op papier. Dit vergt hele andere vaardigheden van een organisatie dan het verkopen van je producten of diensten om tafel.

Vanuit beide partijen is het essentieel dat een terugkoppeling constructief, specifiek en eerlijk is. Hierdoor zijn inschrijvers in staat om te leren, te groeien en betere voorstellen te maken in de toekomst.

Hulp nodig bij het succesvol inschrijven op een aanbesteding? Dan staat TenderToo voor je klaar!

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.