30mei

De verschillen tussen Nederland en België

Iedere keer als we te maken krijgen met een aanbesteding binnen de Belgische markt, verbaast het ons dat er zulke grote verschillen zijn. En dat terwijl het doel hetzelfde is. De afstand tussen Nederland en België is klein, maar de manier waarop aanbestedingen worden samengesteld en wat ze verwachten van de gegadigden, is heel groot.

In Nederland is in de loop der jaren veel veranderd, alleen al kijkend naar het kwaliteitsdeel. Kwaliteit is steeds belangrijker geworden als we het gemiddelde gunningsmodel nemen. Ook de manier waarop je invulling moet geven aan de beantwoording is anders dan 10 à 15 jaar geleden. De aanbestedende dienst in Nederland geeft, in bijna alle gevallen, een maximalisering van het antwoord aan (in aantal A4 of woorden).

De beantwoording moet soms zelfs anoniem geschreven worden en het moet SMART zijn. Geen mooie verhalen, maar concreet! Focus op wat het voor de aanbestedende dienst betekent. Verder dient alles digitaal via een geselecteerd platform ingediend te worden.

Gedachtegang van SMART en klantgericht schrijven

In België wanen we ons terug in de tijd…. Het is vooral veel tekst schrijven en daar veel informatie aan toevoegen. Er is geen limiet en de inschrijver wordt zo ook niet uitgedaagd om tot de kern van de beantwoording te komen. Men wil zo veel mogelijk indienen. In sommige gevallen moet het voorstel nog fysiek afgegeven worden. Echt ongelooflijk, het verschil tussen twee buurlanden, maar voor ons ook een gelegenheid om onze Belgische klanten mee te nemen in de gedachtegang van het SMART en klantgericht schrijven. Less is more!

Op zoek naar enthousiaste mensen die kennis van de Belgische en Nederlandse overheidsmarkt hebben, die de bijbehorende procedures kennen en die je helpen met het succesvol inschrijven op Europese aanbestedingen? Bel of mail dan naar ons!

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.