08september

Is het inzetten van ChatGPT de oplossing voor het winnende voorstel?

ChatGPT is in opkomst. De chatbot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie is steeds slimmer. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Het gebruik van ChatGPT klinkt behoorlijk ideaal en is voor heel veel doeleinden te gebruiken. En eerlijk is eerlijk: het is ook verbluffend wat er in die luttele seconden geproduceerd wordt.

Steeds vaker horen we tijdens een overleg het volgende: “Vraag het ChatGPT, die weet overal antwoord op.” Ook onze klanten gebruiken het om hele lappen tekst op te leveren aan ons. Wij prikken daar heel snel doorheen. Als wij dat al doen, dan doet een aanbestedende dienst dat zéker! Nemen ze je dan nog wel serieus als inschrijvende partij?

Voor het inschrijven op onder andere Europese aanbestedingen adviseren wij om de tool slim in te zetten. Bijvoorbeeld om ideeën op te doen en daarmee de aanbestedende dienst te verrassen of om de teksten beter te structureren. Een belangrijk nadeel van ChatGPT is het gebrek aan diepgaande kennis van de gevraagde producten, diensten en kennis van de inschrijvende partij en de aanbestedende dienst. Dit resulteert in onjuiste, onnauwkeurige of onzinnige antwoorden. De beantwoording van de kwaliteitsvragen vraagt om maatwerk. Prachtige marketingverhalen, daar scoor je geen punten mee. Je moet aansluiten bij de behoefte(n) van de aanbestedende dienst. Het antwoord moet SMART en klantgericht zijn.

'De beantwoording van de kwaliteitsvragen vraagt om maatwerk'

Lezer raken en overtuigen
Wij helpen door juist een koppeling te maken met het gevraagde in het bestek en het Programma van Eisen (PvE). En door jullie toegevoegde waarde uit te vergroten in de teksten, zodat de aanbestedende dienst direct ziet waar hun voordeel zit. Teksten die pakkend en toegankelijk zijn, met een menselijke tone of voice en waar gedegen onderzoek naar is gedaan. Kortom: teksten die de lezer raken en overtuigen. Daar heb je nog steeds een ‘echt’ persoon voor nodig; ChatGPT kan dat niet.

Naar de toekomst toe gaan we, vanuit TenderToo, ontdekken hoe we ChatGTP in kunnen zetten om bijvoorbeeld de op maat gemaakte teksten in te korten naar precies het aantal woorden of A4tjes die de aanbestedende dienst heeft voorgeschreven.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.